thuiswerkapparatuur, omdat het kan.

Door het hele corona gedoe werken we allemaal thuis. Thuiswerken achter de laptop kan prima maar om uren lang voorover naar het scherm zitten te staren is niet comfortabel. Omdat de laptop wel noodzakelijk is vanwege de netwerkomgeving is het dus nodig om hierop randapparatuur aan te sluiten.

De kunst met beveiligde laptops is apparatuur te selecteren die standaard drivers gebruiken. Gelukkig is het tegenwoordig makkelijker geworden omdat veel apparatuur aan USB-standaarden voldoet.

Om mijn laptop overal op aan te sluiten maak ik gebruik van een USB hub met een USB-C aansluiting. De hub die ik gebruik is een vention hub die beschikbaar is via Aliexpress. Ik heb gekozen voor de 11 in 1 versie. Hiermee kan de laptop aangesloten worden aan alle randapparatuur met behulp van 1 USB-C-kabel.

Als monitor heb ik de ASUS ProArt PA278QV met een resolutie van  2560 x 1440. Deze is met een monitorarm bevestigd aan het bureau. De hoge resolutie is handig om mee te werken. Er kunnen wat meer programma’s tegelijkertijd naast elkaar op het scherm. Een nadeel van de hogere resolutie is dat tijdens teams vergaderingen de collega’s wel hele kleine lettertjes te zien krijgen.

Geluid is tegenwoordig makkelijk. Bijna elke USB-geluidskaart werkt goed. Omdat ik een zware hoofdtelefoon heb en gebruik maak van een dynamische microfoon ben ik voor een goed model gegaan. De Behringer U-phoria UMC204HD is voor mij een goede keuze. Niet te duur en ik kan, als het moet, twee microfoons op aansluiten.

Voor vergaderingen en muziek kan ik kiezen tussen een koptelefoon en studio monitoren. De studio monitoren zijn m-audio AV40. Deze heb ik een lange tijd terug gekocht en ze klinken nog steeds goed. Als koptelefoon gebruik ik een beyerdynamic Dt770 pro 80ohm. Deze zit lekker en kan ik lange tijd op hebben.

Voor vergaderingen heb ik al meerdere microfoons geprobeerd maar tot nu toe blijf ik bij de Behringer xm5800. Dit is een dynamische microfoon die zonder goede voorversterker heel zacht is. Het voordeel hiertegenover is dat die daardoor niet zo gevoelig is dat elk omgevingsgeluid, zoals wasmachines en drogers, opgepakt word.

De standaard laptopwebcams vind ik niks. Ze zitten allemaal te laag tenzij de laptop op ooghoogte staat. Goede webcams zijn lastig te vinden omdat veel modellen eigen drivers nodig hebben. Het beste is om dan eerst uit te zoeken of ze aan de ‘USB video device class'(UVC) voldoen. Dan weet ik zeker dat ze zonder extra drivers werken. Zelf heb ik goede ervaringen met de Microsoft Lifecam series. Het grappige is dat juist Microsoft een van de eerste webcams was die ik feilloos onder Linux kon gebruiken. Op dit moment gebruik ik de Microsoft lifecam studio.

Meestal wordt er voor de zakelijke laptop wel een muis meegeleverd maar geen extra toetsenbord. Voor het gemak heb ik een klein toetsenbordje gekocht wat ik eigenlijk nog fijner vind typen dan een groot toetstenbord. In dit geval is het de Skyloong GK61, ook weer te vinden op aliexpress. Ik heb de variant met bruine schakelaars.