installatie van LXLE op oude laptop

Ik had nog een oude laptop liggen die ik amper gebruikte. Het is een oud beestje maar werkt nog prima. Het gaat hier om een toshiba sattelite A300D-14U.

Omdat de accu vervangen moest worden, heb ik er ook direct maar een nieuwe SSD in gezet. Een samsung evo 850 250GB (hele mondvol). overige info is te vinden op de site van Samsung

Met behulp van Clonezilla heb ik de data overgezet. De originele schijf was ietsje groter maar niet helemaal vol. Dit leverde verder geen problemen op

niet snel genoeg met Vista

De SSD werkt prima en Vista werkt er veel sneller door. Ik meende eerst dat er geen verschil was maar nadat ik weer achter mijn eigen pc zat merkte ik dat het opstarten van programma’s toch wel aanzienlijk sneller gingen.

Het nadeel is alleen wel dat Vista geen technisch voordeel kan halen uit de SSD-techniek. Vista ziet de SSD als simpele harde schijf. Om maximaal gebruik te maken van de SSD zou ik moeten upgraden naar Windows 7,8 of 10. Iets waar ik geen zin in heb. Met de extra kosten voor een licentie zou het goedkoper zijn om een nieuwe laptop aan te schaffen.

keuze voor LXLE

De laptop is al vrij oud. Een windowmanager als KDE of Gnome heeft daarom geen nut aangezien die tegenwoordig 3D-acceleratie vereisen. Desondanks wilde ik toch een modere linux-distro gebruiken.

LXLE is een Linux-distributie die bedoelt is voor oudere hardware. De basis is van Ubuntu maar gebruikt de LXDE omgeving.

Nou ben ik meer een Debian-persoon maar ik denk dat ik dit wel onder de knie krijg. Tot nu toe lukt het schrijven in VIM en werkt het gebruik van Asciidoc.

Mocht ik hier tevreden over zijn dan schrijf ik hier wel meer over.